NIEUWS

TERUG NAAR OVERZICHT

Video Hometraining toepassen in thuisbegeleiding

Vijf vragen aan…

Nancy Heerkens werkt vier jaar bij Zorgmed als ambulant begeleider en ambulant behandelaar. Ze begeleidt merendeels gezinnen. In haar werk gebruikt Nancy bij de gezinnen waar ze komt video. Video-hometraining (VHT) is een methodiek die ingezet wordt binnen de Thuisbegeleiding en IAG (intensieve ambulante gezinsbehandeling) die Nancy en haar collega’s bieden. In ‘Vijf vragen aan’ vertelt Nancy er meer over.

Wie ben je en waar werk je? 

“Voordat ik bij Zorgmed kwam, heb ik 19 jaar bij Kentalis gewerkt. Daar werkte ik op de groepen en gaf systemische (ouder-)begeleiding. Ik volgde verschillende opleidingen om te doen wat ik nu doe: Sociaal Pedagogische Hulpverlening, post-hbo Autisme , post-hbo IPT, de ICB-opleiding en diverse interne opleidingen. Zorgmed is een warm en betrokken bedrijf. Het team Thuisbegeleiding, waar VHT ook onder valt, telt 25 personen. Ik werk met plezier met mijn collega’s en de regionale partners samen.”

Wat is Video-hometraining?

“Met behulp van video de ouders zélf laten zien wat er gebeurt. Dat doe je door de dingen die je in de gezinssituatie filmt, héél klein met ze terug te kijken. Wat zeggen ze, welke non-verbale communicatie zien ze. Dingen die eerder niet opvielen worden opgemerkt, zoals een wijzend vingertje of een kind dat in gesprek achterover hangt. VHT is intensieve ambulante gezinsbehandeling of onderdeel van begeleiding uit een indicatie.”

Wat is de kracht van Video-hometraining?

“Het is leuk om met video te werken. Als je al een tijdje bij een gezin komt, blijf je steeds hetzelfde zeggen. Maar alleen maar zeggen is vaak niet voldoende. Iets laten zien op beeld geeft inzicht. Dat heeft meerwaarde. ‘Nu zie ik het eindelijk zelf’ zeggen ouders dan. Het is een heel krachtig middel waarmee je samen met gezinnen meer doelen bereikt door dingen visueel te maken. Video-hometraining is uitgaan van wat er goed gaat en de kansmomenten benutten om ouders in hun kracht te zetten. Voor ouders met een laag zelfbeeld werkt het enorm positief en constructief.”

Kun je voorbeelden geven?

“Ouders kwamen met een vraag: Leer mij omgaan met de opvoedingsvragen van hun twee dochters. Het oudste meisje was 4/5 jaar. Zij communiceerde vooral non-verbaal. Ze ging dan bijvoorbeeld stilletjes op de bank zitten. Het andere dochtertje vroeg wel letterlijk om hulp, maar dit kregen de ouders helemaal niet mee omdat ze thuis voor het werk achter de computer zaten. De hulpvragen van de dochtertjes werden letterlijk niet gezien. De video’s gaven handvatten, waardoor de ouders samen met de behandelaar tot het inzicht kwamen om meer om zich heen te kijken en zich bewust te zijn van wat er om hen heen gebeurde.

Een ander voorbeeld was een gezin waarin het oudste kind een indicatie had op basis van problematiek. Het kind communiceerde ‘slecht’ of ‘niet’ volgens de ouders, terwijl ik zag dat het kind wél communiceerde. Ik zag iets heel anders. Toen ik dit liet terugzien aan de ouders, zagen zij zelf dat hun kind wel degelijk heel erg zijn best deed.”

Wat geef je de lezers graag mee?

“Wij worden heel veel ingezet, dat is fijn. Er is een goede samenwerking met ggz-instelling Apanta en de generalistenteams van de verschillende gemeenten. Thuisbegeleiding is luisteren naar de cliënt, naast de client staan, er voor hen zijn, meedenken en daadkrachtig zijn als dat nodig is. Het opbouwen van een vertrouwensband met ouders is voor video-hometraining ook essentieel. Mensen zélf de kans geven.

Toch zou ik soms willen dat VHT meer wordt gebruikt in de Thuisbegeleiding. Je kan het echter niet zomaar inzetten. Scholing is belangrijk. De methodiek moet bij je passen; het vraagt veel voorbereiding en analyse. Maar als je ermee werkt, is VHT zó krachtig. Video-hometraining is wat mij betreft precies waar Thuisbegeleiding voor staat: mensen in hun kracht zetten om zelf tot inzicht en verandering te komen.

Dit interview is eerder geplaatst in de Nieuwsbrief Thuisbegeleiding, ActiZ september 2021 en geschreven door Irene Campfens. De auteur heeft toestemming gegeven voor plaatsing.

Recente berichten