Borstvoeding2020-09-29T17:19:05+02:00

BORSTVOEDING

Elke moeder, elk kindje en elke situatie is uniek

BORSTVOEDING VOOR JE KINDJE

Borstvoeding is goed voor je kindje. Moedermelk bevat allerlei belangrijke voedings- en afweerstoffen voor je baby. Als je ervoor kiest om borstvoeding te geven, zijn wij er om je te helpen en te ondersteunen.

Het is heel persoonlijk of je je baby straks borstvoeding of flesvoeding geeft. Elke moeder, elke kindje en elke situatie is uniek. Wij helpen je graag op weg en geven informatie over zowel borst-als flesvoeding.  Onze kraamverzorgende zijn hier goed in getraind. Daarnaast hebben we een goede samenwerking met de lactatiekundige.

Maak je keuze te maken op basis van objectieve informatie en laat je liever niet teveel leiden door persoonlijke ervaringen van vriendinnen, de buurvrouw, je moeder of zus. Elke situatie is anders en zo ook die van jou.

AANMELDEN KRAAMZORG

BORSTVOEDING GEVEN

Borstvoeding is goed voor je kindje. Moedermelk bevat allerlei belangrijke voedings- en afweerstoffen voor je baby. Als je ervoor kiest om borstvoeding te geven, staan we voor je klaar.

Borstvoeding is goed voor je kindje, maar misschien heb je er allerlei vragen over. Een aantal veelgestelde vragen vind je onder het kopje veelgestelde vragen. Is je vraag nog niet beantwoord, dan kun je altijd contact met ons opnemen via telefoonnummer 040 – 251 78 30.

PROBLEMEN BIJ BORSTVOEDING

Onze kraamverzorgenden weten veel van borstvoeding en kunnen je vaak goed op weg helpen. Mochten er nog steeds problemen zijn, kunnen wij onze lactatiekundige inschakelen.

Zij geeft je persoonlijk advies en tips over borstvoeding. Onze lactatiekundige kan bij je thuis komen, maar ze geeft ook cursusavonden.

CURSUSAVONDEN

In verband met de corona maatregelen vinden er op dit moment geen cursusavonden plaats.
Uiteraard zijn wij bezig om te kijken hoe we dit in de toekomst weer veilig kunnen gaan starten.
Via deze link is het mogelijk je aan te melden voor een thema bijeenkomt borstvoeding vanuit ZuidZorg.

Tijdens onze cursusavonden geven wij extra uitleg, informatie en tips over borstvoeding. Je bent van harte welkom. Wij hebben de data voor je op een rijtje gezet.

Onze lactatiekundige verzorgt regelmatig cursusavonden over het geven van borstvoeding. Ze geeft extra uitleg, praktische informatie en tips. Daarnaast bespreekt ze allerlei onderwerpen, zoals kolven, de combinatie werken en borstvoeding en problemen bij het geven van borstvoeding. Ook in 2020 hebben we weer een aantal cursusavonden op de planning staan. Je bent van harte welkom op:

  • Donderdag 3 september
  • Dinsdag 10 november

De avonden zijn op ons kantoor op de Carmelitessenstraat 4 in Eindhoven. Vanaf 18.45 uur is er inloop met een kopje koffie en thee. Om 19.00 uur start de avond en die duurt tot 21.00 uur. Heb je interesse of wil je de volgende keer ook komen? Mail dan naar kraamzorg@zorgmed.nl of bel 040 – 25 17 830. We zien je graag!

ADVIES LACTATIEKUNDIGE

Soms ervaar je problemen bij het geven van borstvoeding. Onze lactatiekundige kan je helpen. Zij geeft je persoonlijke hulp bij alles wat met borstvoeding te maken heeft.

Al onze kraamverzorgenden hebben kennis van borstvoeding. Zij kunnen je vaak goed op weg helpen. Ook als je moeite hebt met het geven van borstvoeding, kunnen we je helpen. Daarvoor hebben we een geschoolde lactatiekundige. Zij is een opgeleide borstvoedingsspecialist en kan je dus deskundig advies geven. Ze komt bij je thuis langs in de kraamweek (link) om al je vragen te beantwoorden over bijvoorbeeld aanlegproblemen, het weigeren van de fles of over kolven.

FLESVOEDING

Soms is het beter om je kindje flesvoeding te geven. Misschien heb je daar allerlei vragen over. Wij beantwoorden al die vragen voor je. Een aantal veelgestelde vragen vind je hieronder.

Om je goed op weg te helpen met het geven van flesvoeding hebben we hieronder een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Is je vraag nog niet beantwoord, dan kun je altijd contact met ons opnemen via telefoonnummer 040 – 251 78 30.

VEELGESTELDE VRAGEN

Zitten er altijd voldoende voedingsstoffen voor mijn baby in mijn melk?2020-08-29T13:52:43+02:00

Ja die zitten er altijd voldoende in. Wanneer een baby niet goed groeit, heeft dit meestal te maken met de manier van borstvoeding geven en/of de hoeveelheid melk die de baby binnen krijgt. Niet met de kwaliteit van de melk, deze is altijd goed. Als je je zorgen maakt of twijfels hebt, zorg dan dat je op tijd hulp inschakelt.

Kunnen mijn borsten genoeg melk voor mijn baby aanmaken?2020-08-29T13:52:43+02:00

Ja dat kunnen ze. Slechts een kleine groep vrouwen heeft van nature te weinig melkklierweefsel om genoeg melk te kunnen aanmaken. Of je succesvol borstvoeding kunt geven, heeft vooral met andere dingen te maken zoals niet snel, niet vaak en/of niet goed genoeg aanleggen. Als je problemen ervaart met het op gang brengen of houden van je melkproductie, dan is het belangrijk dat je de juiste begeleiding krijgt of zoekt. In eerste instantie zal jouw kraamverzorgende daarbij helpen maar je kunt ook altijd een lactatiekundige inschakelen.

Hoe lang heeft mijn baby een nachtvoeding nodig?2020-08-29T13:52:43+02:00

De meeste baby’s zullen nog een lange tijd voeding nodig hebben gedurende de nacht. Dit is volkomen normaal en wordt niet bepaald door leeftijd, gewicht of het soort voeding dat je baby krijgt. De ene baby kan sneller zonder nachtvoedingen dan de andere. Uit onderzoek is gebleken dat doorslapen erfelijk bepaald is en niet afhankelijk van de voeding die de baby krijgt. 2/3 van de baby’s van 6 maanden oud wordt nog zeker 1 keer per nacht wakker. Al is dat zeker niet altijd omdat ze honger hebben!

Hoe weet ik of mijn kindje voldoende binnen krijgt?2020-08-29T13:52:43+02:00

Als een baby uit de borst drinkt weten we nooit hoeveel hij precies binnen krijgt. Daarom letten we goed op het aantal plas-, en poepluiers. Daarnaast wordt zijn gewicht in de gaten gehouden. De eerste dagen raken baby’s altijd zo’n 5 -7% van hun geboortegewicht kwijt. Vanaf dag 4 verwachten we dat de melkproductie goed op gang komt en de baby ook weer gaat groeien. Daarnaast is het gedrag van het kindje belangrijk. Na de voeding lekker rustig en slaperig. Als het weer tijd wordt om te gaan drinken zal hij zichzelf gaan melden en wakker en alert zijn en heel enthousiast aan de borst beginnen.

Hoe vaak zal mijn kindje willen drinken per 24 uur?2020-08-29T13:52:43+02:00

Een baby regelt zelf hoeveel voedingen hij nodig heeft en dit kan per kind verschillen. Een borstgevoede baby mag zo vaak en zo lang drinken als hij wil, zolang hij maar goed is aangelegd en zijn moeder geen pijn doet. De eerste tijd hebben ze minimaal 8 voedingen per 24 uur nodig maar een pasgeboren baby die de melk nog op gang moet brengen kan ook 10 of 12 keer willen drinken. Er zijn ook momenten dat een baby de melkproductie omhoog wil brengen (dit noemen we regeldagen) en dan zal hij ook vaker dan 8 keer per dag aan de borst willen. Dit is tijdelijk tot de productie omhoog is gegaan en weer is afgestemd op wat hij op dat moment nodig heeft.

Doet het geven van borstvoeding pijn?2020-08-29T13:52:43+02:00

Nee, het geven van borstvoeding hoort geen pijn te doen. In het begin kan borstvoeding geven gevoelig zijn en vrouwen voelen ook het aanzuigen van de baby de eerste tijd. Maar pijn gedurende de hele voeding zodanig dat je tegen voedingen op gaat zien is niet normaal. Kapotte tepels zijn altijd een teken dat er iets niet goed gaat met aanleggen. Vraag je kraamverzorgende je te helpen of schakel een lactatiekundige in voor hulp.

Hoeveel moedermelk heeft mijn kindje nodig na de bevalling?2020-08-29T13:52:43+02:00

Direct na de bevalling is het maagje van een baby zo groot als een kers. De hoeveelheid melk die in de eerste dagen na de bevalling in je borsten zit, is hier precies op afgestemd. Direct na de geboorte geef je je baby steeds kleine beetjes melk, later in de kraamweek worden deze hoeveelheden steeds groter. Hoe vaker je je baby in de eerste dagen goed aanlegt, hoe beter de melk na een aantal dagen op gang zal komen. Borstvoeding is een vraag-, en aanbodsysteem.

Wanneer leg ik mijn kindje voor de eerste keer aan?2020-08-29T13:52:43+02:00

Als de baby is geboren en alles gaat goed met moeder en kind dan zal hij huid-op-huid bij mama bijkomen van de bevalling. Zo kunnen jullie op een fijne manier kennis maken met elkaar. Door dit huid-op-huid contact zal de baby instinctief de borst gaan zoeken en zelf aangeven wanneer hij de eerste keer wil gaan drinken. Let op ononderbroken huid-op-huid contact is hierbij belangrijk (dus niet tussendoor wegen, aankleden en weer terug). Vaak gaan baby’s zo’n 1 tot 1,5 uur na de geboorte voor de eerste keer aan de borst.

Waarom is borstvoeding goed voor mijn baby?2020-08-29T13:52:43+02:00

In moedermelk zitten heel veel biologisch actieve stoffen, zoals bijvoorbeeld antistoffen. Deze antistoffen worden door de moeder speciaal voor haar eigen baby aangemaakt en via de moedermelk doorgegeven. Ze verkleinen de kans op ziekten die worden veroorzaakt door de virussen en bacteriën waarmee de moeder ook in aanraking is gekomen. Omdat antistoffen levende stoffen zijn, kunnen ze niet worden nagemaakt en dus ook niet worden toegevoegd aan kunstvoeding. Naast deze antistoffen zitten er nog veel meer biologisch actieve stoffen in die de baby helpen om een gezonde start te maken.

AANMELDEN KRAAMZORG
AANMELDEN KRAAMZORG

SPECIALISATIES

BEGELEIDING THUIS

DAGBESTEDING

KRAAMZORG

THUISZORG

CONTACT

    Go to Top