NIEUWS

TERUG NAAR OVERZICHT

Een ochtend bij de Wijkplaats

Op vrijdagochtend om 9:45 uur rijd ik het terrein van FAB28 op, een buurtcentrum in de wijk Stratum in Eindhoven. Hier gebruiken wij een ruimte voor ‘de Wijkplaats’. Een laagdrempelige dagbestedingsvorm, die voor veel inwoners van Stratum met een hulpvraag een passende en fijne toevoeging kan zijn.

Een van de deelnemers van vandaag is al aanwezig en is buiten een sigaret aan het roken. Ze zwaait enthousiast wanneer ik haar tegemoet loop. We kletsen even en ik benoem dat we zo meteen weer verder kletsen. Eenmaal binnen begroet ook de barmedewerker mij vriendelijk. Ik loop naar de ruimte waar wij het meeste gebruik van maken, met de gezellige naam ‘de Betsy’. Een passende naam voor de knusse ruimte die het is. Met de lange tafel, het grote raam, veel beplanting en een kleurrijke gedecoreerde muur, is dit een prettige plek om samen te komen. De ruimte is al klaargemaakt door onze vrijwilligster. De koffie staat al klaar, een muziekje staat op de achtergrond aan en er staan genoeg kopjes voor iedereen die we vandaag verwachten.

Ik bespreek met de vrijwilliger eventuele bijzonderheden en afspraken van vandaag en check mijn telefoon op eventuele afmeldingen.
Om 10 uur druppelen de deelnemers binnen. Sommigen te voet, anderen gebracht door een familielid, op de fiets of met de Taxbus. Ieder wenst elkaar een goede morgen. De deelnemers van de Wijkplaats zijn allemaal heel verschillend. Met alle diverse achtergronden, leeftijden, afkomsten, interesses en hulpvragen is het erg leuk om te zien hoe deze groep samenkomt.

We starten de dag gezamenlijk op, met een praatje en koffie of thee.
Hierna vraag ik ieder wat diegene graag zou willen doen. Soms is dit iets met de groep, soms doen deelnemers liever even iets zelfstandig of met tweeën.
Eén van de deelnemers komt met het idee een spel te doen, er sluiten wat andere deelnemers aan. Met de andere deelnemers wandel ik naar de winkel, samen op pad om onze activiteitenkast aan te vullen. Wanneer de groep weer compleet is, gaat er een boek rond over Stratum van vroeger.
Ondertussen krijg ik een telefoontje van Wij Eindhoven, er is een inwoner die graag zou willen komen kijken of de Wijkplaats iets voor hem of haar zou kunnen zijn. Leuk! We plannen samen een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Er komen nog wat andere dingen op tafel: een puzzelboekje, een legpuzzel, de krant, een ander spel, een knutselwerkje. Ieder kiest wat hij/zij leuk vindt om te doen of graag wil leren. Ondertussen wordt er wat gekletst en worden er grapjes gemaakt. Er is ook een aparte ruimte voor de mensen die graag wat meer rust en minder prikkels om zich heen hebben. Dan kijk ik op de klok, het is al bijna tijd. De ochtend is weer voorbij gevlogen. Om 13 uur gaat iedereen met een glimlach de deur uit. Dan weet ik dat het weer een geslaagde ochtend op de Wijkplaats is geweest.

Geschreven door Anne van der Horst

Recente berichten