Praten over seksuele gezondheid
Voor veel mensen is het praten over hun seksuele gezondheid geen vanzelfsprekendheid. Slechts 6% van de mensen met een seksueel probleem ontvangt uiteindelijk professionele hulp. Dit terwijl een goede seksuele gezondheid helpend is voor de algehele gezondheid.
Binnen Zorgmed heeft het Team begeleiding (volwassenen) een training gevolgd over hoe ze seksuele gezondheid met u bespreekbaar kunnen maken. Praten over seksualiteit en intimiteit vraagt veel zorgvuldigheid. Ook binnen de zorg wachten hulpverleners regelmatig tot een cliënt zelf komt met het bespreken van hun seksuele gezondheid. Dit terwijl het voor mensen vaak een lastig onderwerp is om bespreekbaar te maken. In onze zorgverlening vinden we aandacht voor seksualiteit belangrijk. Een goede seksuele gezondheid draagt bij aan persoonlijke groei, een positieve seksualiteitsbeleving en minder risicovol gedrag.
Voor vragen over en problemen met uw seksuele gezondheid kunt u dus bij Zorgmed terecht. Het is een misvatting te denken dat u een relatie moet hebben om het over uw seksuele gezondheid te hebben.
Uw thuisbegeleider heeft een beroepsgeheim en zal wat u vertelt niet delen met anderen. De begeleider heeft respect voor uw grenzen en zal luisteren zonder oordeel. De begeleider kan met u in kaart brengen waar uw vragen liggen m.b.t. uw seksuele gezondheid en kennis met u delen. Waar nodig en wenselijk kan de begeleider met uw toestemming samenwerken met bijvoorbeeld een huisarts of geregistreerd bekkenbodemfysiotherapeut.
Dit artikel is geschreven door Danielle van der Laan, Ambulant Begeleider HBO (WMO) bij Zorgmed.
Zij heeft een Post HBO opleiding Seksuologie gedaan bij de RINO Groep in Utrecht. Deze opleiding is erkend door de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS).
